Årets TBi-alumn

Enligt tradition utser TBi-sektionen sin egen Alumn för året, som sedan skickas vidare som sektionens bidrag till Årets alumn för Linköpings Universitet.
Detta är en person som efter sin studietid på LiU har gjort en resa värd att belysa lite extra, som kanske har tips från arbetslivet eller forskar.

Utöver äran får Årets TBI-alumn gärna gästa LiU med en föreläsning för studenterna om sin resa, sitt jobb eller forskning. Dessutom presenteras personen i fråga på sektionens hemsida och i alumnernas tidning Alumnibladet. 

Vet DU om någon som är värd att uppmärksamma lite extra? Tveka då inte att nominera. Skicka:

   – Namn på den alumn du vill nominera
   – E-post till den alumn du vill nominera (om möjligt)
   – En motivering för varför just denna person ska bli Årets TBi-alumn

till  alumni@tbi.lintek.liu.se


Årets TBi-alumn 18/19:

Nina Ottosson! Läs hennes berättelse om tiden innan, under och efter utbildningen och får en inblick i hur det kan se ut.

Nina Ottosson

” Jag är uppvuxen på Västkusten, strax norr om Göteborg och flyttade till Linköping direkt efter gymnasiet för att läsa teknisk biologi. En del saker har såklart ändrats sedan studietiden och nu har kravallerna bytts ut mot barnskratt och trädgårdsarbete om kvällarna men jag är kvar vid Universitetet, nu dock som anställd. Jag började läsa vid LiU 2003, tog senare ett sabbatsår från TB och läste franska vilket gjorde att jag var klar med examensarbetet i början av 2009. Den profilen som jag läste hette Biologisk Produktion men jag läste även en del kurser från de andra profilerna. Under utbildningen insåg jag att jag ville doktorera och att det gärna skulle ha en koppling till läkemedelsutveckling.

Examensarbetet gjorde jag i Stockholm på ett företag som hjälpte forskare vid Karolinska institutet som hade forskningsresultat som de ville kommersialisera. Tack vare exjobbet fick jag kontakt med en neuroforskare vid LiU och där gjorde jag efter exjobbet ytterligare ett projekt innan jag blev anställd som forskningsingenjör med en tanke på att fortsätta i gruppen som doktorand. Men då insåg jag att forskningen i labbet bredvid var än mer spännande: de jobbade med elektrofysiologi, dvs. spänningsreglerade jonkanaler. Dessa jonkanaler är proteiner i cellmembranet som fortleder den elektriska signalen längs ex. en nervcell och de är också målen för många olika läkemedel, exempelvis mot epilepsi.

Elektrofysiologin känns som en väldigt bra fortsättning efter vår utbildning då matematiken, fysiken, kemin och biologin alla är viktiga beståndsdelar. Jag började som doktorand inom elektrofysiologi ett år senare och ägnade nära fem år åt några aminosyror i en jonkanals spänningssensor och jag älskade det. Att snö in fullständigt på en liten detalj men en detalj som man förstår i framtiden skulle kunna användas för att utveckla ett nytt läkemedel mot epilepsi passade mig perfekt. Under tiden som doktorand fick jag två barn och disputerade våren 2017. Faktum är att jag fortfarande är kvar i samma forskargrupp som jag doktorerade i men nu har vi fortsatt med de molekyler som vi tillsammans med synteskemister vid IFM tillverkade under mitt doktorandprojekt.

Nu är jag ansvarig för vår tidiga prekliniska läkemedelsutveckling och det är väldigt lärorikt att vara med från första tanken och hur projektet nu har utvecklats. Vi har i nuläget långt kvar men det ser fortfarande lovande ut.

Foto: Thor Balkhed, LiU.

Utbildningen vid Teknisk Biologi har varit en perfekt bas för att forska, den bredd som utbildningen har ger oss en förståelse om hur de olika delarna med matematiken, biologin och kemin hänger ihop. Jag fick frågan om vilken som var min favoritkurs under utbildningen och det är en svår fråga men “matematiska modeller inom biologin” visade nog just på ett konkret sätt just hur de olika delarna hänger ihop. Sen vet jag att ni nu läser en kurs inom innovation och IPR och det är en kurs som jag önskar att även vi hade fått läsa. Det är inte sällan att man under exjobbet hittar nya lösningar på problem och att då ha lite kunskap om hur patentering fungerar är väldigt värdefullt.

Det var väldigt kul att bli årets alumn, inte minst med tanke på att tiden som TBi-student har gett mig så många fina minnen. Inte bara kravaller utan också de stunder av tufft tentaplugg med alldeles för mycket kaffe, emellanåt en del tentaångest men en väldigt fin gemenskap. Mitt tips till er är faktiskt min mammas visdomsord som hon sa till mig när jag tyckte att det kändes motigt under tentaperioderna och det var att se till att fokusera på en sak i taget så kommer det lösa sig. Och se till att ha roligt, det är nog visdomsordet från mig.

Grattis Nina och lycka till i framtiden!