Intervju med Sektionskassör, Klara Pettersson

Sektionskassör, Klara Pettersson

Berätta lite vad du gjort under året?

Innan jag tillträdde i somras var jag med min föregångare och sammanställde sektionens äskningar till programnämnden för år 2019, vilket ligger som grund för mycket jag gör under mitt år. Sen dess har det handlat om att se till så alla sektionens pengar hamnar där de ska. Vare sig det gäller styrets evenemang eller att se till så de olika utskotten har pengar till sina event, så gäller det att se till så det passar med årsbudgeten. Bidrag ska drivas in, fakturor för lokaler, mat och alla möjliga saker ska betalas och kvitton efter kvitton ska sorteras. Jag har arbetat fram budgetar för de arrangemang som styrelsen har haft och godkänt budgetar för de olika utskottens event. Bokföringen och planeringen med den ekonomiska verksamheten är såklart den största delen av mitt arbete, men utöver det så gör man även mycket annat kul som att gå på Linteks kassörsråd med alla kassörer på TekFak, har möten med Bi6 kassör, Urf kassör och revisorerna genom kassörsgruppen, samt allt det generella styrelsearbetet.


Vilka var dina främsta uppgifter?

En av mina främsta uppgifter har varit att ha kontakt med alla utskottsledare och disponera pengar mellan utskotten enligt årsbudgeten så att alla får de pengar de ska ha. En annan mycket stor uppgift är att föra bok över sektionens alla inkomster och utgifter vilket jag också tycker är den roligaste uppgiften. 


Hur mycket tid lade du ner i snitt/vecka?

Det varierar väldigt mycket från vecka till vecka. Ibland sitter jag hela eftermiddagar och ibland sprider jag ut det mer på hela veckan. En vecka där jag har planerat att bokföra, jobba med en budget eller arbeta med redovisning rör det sig om ca. 10 timmar men när det bara är ”standard” arbete som betala fakturor, ha kontakt med alla utskott och styrelsemöten så är det ca. 5 timmar i veckan. 


Vad var den största utmaningen?

Den största utmaningen har varit att ha många bollar i luften och ha kontakten med väldigt mycket olika människor på olika håll. Påminnelser, kalender och checklistor är kassörens bästa vän. 

På vilket sätt har denna post varit utvecklande för dig?

Jag har lärt mig sååå mycket olika saker under året kring min post. Jag hade ingen erfarenhet alls av bokföring tidigare och nu har det blivit min favoritgrej. Dessutom har jag blivit tvungen att bli väldigt bra att planera min tid för att få in alla möten och bokföringstid och jag har blivit mycket mer strukturerad vilket har varit väldigt givande och det kommer jag ta med mig resen av livet. 


Berätta om ett roligt minne från året.

Jag har väldigt många roliga minnen från året men en av mina favoriter var när styrelsen åkte till Uppsala på Polystyren där vi träffade Bioteknikstyrelsen från flera olika lärosäten runt om i Sverige och gick på Nationer, delade erfarenheter och hade en sittning. 


Främsta anledningen till att man ska söka din post?

Jag skulle säga att främsta anledningen till att söka posten sektionskassör är för att det är väldigt lärorikt. Jag hade ingen insikt i föreningsekonomi innan jag tog på mig denna post, men man lär sig fort och man har dessutom nytta av det för egen del. Man får kontakt med personer över sektionsgränsen och man får även insikt i hur deras sektioner drivs. Dessutom är det riktigt roligt att lära sig hur man skriver en budget vilket är väldigt lärorikt för resten av livet. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.